Depressie: ons hele gezin is moe

Een depressie beschreven

Depressie“Ik ben nu 47 en zo’n 7 jaar geleden begon het. Geen zin meer hebben in dingen die ik leuk vond. Toen had ik zelf nog niets in de gaten. Dan ga je slechter slapen en word je heel moe. Vervolgens begin je af en toe te huilen en wordt het zo erg dat het niet meer ophoudt. Huilen als er niemand thuis was of ‘s nachts alleen in bed. Ik heb een gezin met man en twee kinderen die niets mochten merken. Ik stond met steeds meer moeite op tijd voor ze open ging op een gegeven moment terug naar bed zodra ze de deur uit waren. Soms kwam ik pas vlak voor ze thuis kwamen uit bed, kleedde me aan en zag er “normaal” uit als ze thuis kwamen. Mijn masker stond continue op en kon af als ik alleen was. Mijn werk ging op een gegeven moment ook niet meer. Je zit in een neerwaartse cirkel. Kon zo altijd iedereen binnenlopen omdat de deur nooit op slot zat als ik thuis was, uiteindelijk zat de deur altijd op slot zodat ik alleen kon zijn.

Mijn man

Na mijn eerste bezoek aan de huisarts duurde het 2 jaar voordat ik het aan mijn man durfde te vertellen. Een ander niet willen belasten met jouw problemen en in mijn jeugd geleerd om sterk te zijn. Niet praten over problemen want dan zijn ze er ook niet. En het allemaal wel alleen kunnen. Geen watje zijn, want dat is zwakte en dat is niet goed. Gelukkig heb ik door begeleiding geleerd om deze basisopvattingen om te kunnen buigen.

Ik mag nu wel praten over mijn problemen en deze wel delen met anderen. Zo kun je samen een oplossing zoeken en sta je er niet alleen voor. Het is helemaal niet erg om een zwakte te hebben. Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten.

Mijn man zit heel anders in elkaar. Die snapt niet hoe ik me voel. En ik ben voor hem heel blij dat hij mij niet begrijpt omdat hij zich dus nooit zo ellendig heeft gevoeld.

De liefde

In mijn goede jaren sliepen mijn man en ik samen in een bed en had ik weinig last van zijn gesnurk. Naarmate het slechter met mij ging kon ik daardoor niet in slaap komen. Uiteindelijk ga je je zo irriteren dat je apart gaat slapen. Eerst een nachtje, dan vaker en uiteindelijk maak je van de logeerkamer je eigen slaapkamer. Nu denken we erover om te gaan scheiden, maar eigenlijk willen we dat geen van beiden. Maar ja, te moe van de afgelopen jaren hebben we beiden geen energie om aan onze relatie te werken. Ik kan hem nog steeds niet geven wat hij ‘nodig’ heeft. En hij begrijpt niet meer wat ik ‘nodig’ heb. Ik heb me gehard naar mijn man zodat ik hem geen valse hoop geef.

Het is heel moeilijk om de liefde van mijn man toe te laten. En mijn liefde voor hem en anderen te voelen en te geven. Bij mijn kinderen lukt me dat nog het beste, maar zelfs dan doe ik vaak bewust iets liefs, zoals een kus of knuffel geven. En soms lukt het me om dat echt te voelen. Alsof het er niet meer is, de liefde voor anderen en misschien ook wel voor mezelf.

Het gezin

Mijn dochter van 16 is nu opgenomen voor depressie. We hebben ook gezinsgesprekken, maar die leveren nog weinig op.

Ons hele gezin is moe. We gaan er niet meer op uit, blijven liever thuis. En juist onze dochter heeft behoefte aan samen dingen doen. Ook in de gezinsgesprekken krijgen we dus, voor de weekenden dat ze thuis is, opdrachten mee om juist met het hele gezin dingen te ondernemen. Af en toe lukt het ons om ergens naar toe te gaan met zijn allen of samen te brunchen. Het kost enorm veel energie om een uitje met zijn allen te verwezenlijken omdat iedereen “meegetrokken” moet worden.

Ik ben niet meer degene waarmee mijn man 17 jaar geleden is getrouwd. Dat begrijp ik ook wel weer. Ik was de spil/manager van het hele gezin en regelde alles. Toen dat breinwerk me teveel werd omdat mijn hoofd overvol gepieker zat, begon het al met de passiviteit van het gezin. Steeds minder uitstapjes en minder afspraken met vrienden. Dit ben ik langzaamaan weer aan het oppakken, maar vraagt vrij veel energie van me. Maar ik heb bijna geen fut meer om aan mijn relatie te werken. We zijn al bezig om een scheiding praktisch te onderzoeken. Maar voor mij en mijn man komt alles in te snel tempo en zou het beter zijn om eerst tot rust te komen, kan het beter een jaar wachten. Wie weet is het dan anders. Ik voel me door de begeleiding groeien, langzaam maar zeker.”

Tips

Wat moet je laten?

Verwacht niet van je partner (en anderen) dat hij je begrijpt. Als mensen dit nooit zelf hebben meegemaakt, weten ze niet wat het is. Je groeit daardoor ook steeds verder uit elkaar. Mijn advies is: sluit jezelf niet af van de buitenwereld.

Wat kan je beter doen?

Betrek je partner zo snel mogelijk bij je depressieve gevoel, sluit je niet af voor je gezinsleden en laat ze weten dat je niet lekker in je vel zit. Het lucht op en ze kunnen je helpen. Voor veel mensen is het moeilijk om het te vertellen tegen hun gezin en de mensen die heel dicht bij hen staan. Je wilt ze immers geen pijn doen. De vriendin van bovengeciteerde vrouw wist het eerder dan haar partner en dat komt veel voor.

Laat een vriendin/vriend of je personal coach een ‘date’ regelen met de partner die nog van niets weet of regel die zelf om de stap te nemen om het te vertellen. Sms je partner bijvoorbeeld dat je die dag op een afgesproken tijd samen gaat wandelen omdat je iets wilt bespreken. Dan staat er een afspraak en heb je een stok achter de deur om je probleem te vertellen.

Vertel het, als dat nodig is, gedoseerd. Ik heb soms mijn verhaal ’s nachts op m’n telefoon ingetypt en dat gegeven: “Lees maar.” Verwacht niet gelijk een reactie, maar geef hem/haar de tijd. Al duurt het een week. Geef hem/haar de tijd om het te laten doordringen. Kom er eventueel zelf na een poosje op terug. En stel ook vragen hoe je partner zich voelt, misschien heeft hij/zij ook wel een depressie!

Tenslotte

Als ervaringsdeskundige en professional begeleid ik mensen met depressie of depressieve verschijnselen. Luisteren en begrepen worden is het belangrijkste wat je in eerste instantie nodig hebt als je in zo’n situatie zit! Je bent welkom in mijn praktijk: een oase van rust, vertrouwen en aanvaarding.

Foto: Unsplash, created by Caleb George

Ik hoop dat dit artikel je waardevolle inzichten geeft. Wil je wekelijks nieuwe tips of artikelen over persoonlijke ontwikkeling ontvangen? Abonneer je dan: onderaan de pagina staat het invulformulier.

Onze missie is: “Anderen en onszelf inspireren om anders te denken en te voelen, zodat er een warm en waardevol leefklimaat ontstaat binnen familie en organisatie.”

2017-12-01T11:10:12+00:00
css.php

Fijn dat je er bent ;-) Ja, je ziet het goed: PersonalCoaching.nl heeft een cookie’muur’. Dat doe ik niet omdat ik met cookies inbreuk wil maken op je privacy. Maar omdat wetten over cookies en privacy zo complex en tegenstrijdig zijn, dat dit voor mij de enige werkbare en betaalbare oplossing is.

WordPress Security