Gewenst Gedrag stimuleren

Gewenst Gedrag stimuleren

Gewenst gedrag stimulerenVaak willen mensen het ongewenste gedrag van iemand anders veranderen door er tegenin te gaan. Maar verandering kan alleen van binnenuit komen. Met andere woorden: jij hebt geen regie over het gedrag van die ander. Wat je wel kunt doen en wat we ook vaak doen, is het gedrag gericht aandacht geven. Helaas is dat vaak vooral gericht op het negatieve gedrag: “Jij moet dat anders doen!” En dat blijkt niet te werken. Sterker nog, wat je aandacht geeft dat groeit. Het negatieve gedrag gaat zich versterken.
Als je daarentegen aandacht geeft aan het gedrag dat je wel wilt, het gewenste gedrag stimuleert, bijvoorbeeld door complimenten te geven, dan zal je merken dat dat gewenste gedrag meer zichtbaar wordt. En ga je veel meer lol hebben in je leven.
In dit artikel vertel ik hoe je kunt bereiken dat je in jouw omgeving minder ongewenst gedrag ervaart. Ik vertel wat ongewenst gedrag is, welke mogelijkheden er zijn om daar verandering in te krijgen en tot slot sta ik stil bij jouw eigen vermogen om met complimenten om te gaan. Maar eerst de aanpak.

Hoe aan te pakken?

Iedereen weet dat een complimentje geven helpt om iemand zich goed te laten voelen. En dat willen we allemaal wel. Alleen is het de vraag of je zelf wel zo bedreven bent in het geven van complimenten.
Een hulpmiddel daarbij is om zoveel mogelijk te oefenen in het geven van positieve verbale of non verbale ondersteuning. Je zou alvast eens drie complimenten kunnen bedenken die je morgen aan iemand, waarvan jij het gedrag als ongewenst ervaart, gaat geven.
Daarnaast is het voor veel mensen een uitdaging om een ánder aandacht te geven in plaats van zichzelf. En ook dat is te oefenen.
Een andere mogelijkheid is om te achterhalen waar de interesses liggen van de ander. Welke activiteiten vindt hij of zij boeiend?

Hoe en wanneer geef jij echte aandacht of gaat het allemaal maar terloops of in de waan van de dag?
En wat onderneem jij samen?
En natuurlijk is het slim om eens in de spiegel te kijken. Wat doe jij wel en niet ten opzichte van de ander? Want, als je van een ander iets verwacht, dan moet je eraan denken dat kinderen vooral jouw voorbeeld volgen.

Reflectie op eigen aanpak
“Kinderen doen wat ouders doen, niet wat ouders zeggen !”
– Volwassenen zijn vaak (op emotioneel niveau) grote kinderen –
denk er dan aan dat kinderen vooral jouw voorbeelden volgen!

En wat is dan eigenlijk ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag ontstaat niet zomaar. Er is altijd een reden voor, alleen is het lastig om te achterhalen waar die ligt. Iedereen die goed in zijn vel zit, heeft in zijn jeugd geëxperimenteerd met nieuwe dingen. Als je deze fase van uitproberen overslaat, komt dat later in een andere levensfase terug. En dat vaak als ongewenst gedrag. Het bekendste voorbeeld: mensen die in de pubertijd niet hebben kunnen omgaan met het andere geslacht. Ergens – vaak in de midlifecrisis – wordt dat dan ingehaald. Ook de kruipfase is in de jeugdperiode belangrijk en dient beleefd te worden.
Jongeren en jong volwassenen hebben soms niet leeftijdsconforme uitspraken. Een voorbeeld is het gebruik van woorden waarvan een peuter wel het effect op de omgeving kent, maar niet de betekenis. Vaak wordt dit als ongewenst gedrag omschreven. Alertheid is hierbij op zijn plaats. Zo kunnen bijvoorbeeld hoogbegaafden uitspraken doen die niet leeftijdsconform zijn, maar wel passen bij hun ontwikkelingsniveau.

Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn:

 • Terugtrekken uit omgeving
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Onvoldoende contact met eigen lichaam
 • Een sterke eigen belevingswereld
 • Moeite met logische verbanden en structuren
 • Overschatten van eigen kunnen

Deze voorbeelden spreken voor zich.…..

Welke mogelijkheden zijn er?

Maar welke mogelijkheden zijn er om gewenst gedrag te vergroten? Hieronder vind je er een aantal:

 • Aandacht geven:
  Vraag stellen
  Luisteren
  Kijken
 • Aanraken:
  Klopje op de rug
  Streling over hoofd
  Even vastpakken

Ook deze spreken voor zich. De laatste mogelijkheden maken gebruik van een connectie met het fysieke lichaam. Het is een indringende manier om contact te maken met de ander om te laten blijken dat je iets waardeert. Verder zijn er ook nog de volgende mogelijkheden om aandacht te geven:

 • Gezichtsuitdrukking:
  Knipoog
  Glimlach
 • Informatie geven / helpen
 • Boeiende activiteiten bieden:
  Veilige omgeving
  Uitdagingen bieden
  Voldoende keuzemogelijkheden
 • Gericht complimenteren:
  Geen onderling vergelijk
  Gedragsgericht of persoonsgericht?
  Specifiek zijn / op maat
  Gemeend / oprecht / eerlijk
  In het nu
  Direct
  Inspanning, niet resultaatgericht of intelligent

Je zult wellicht merken dat sommige mogelijkheden makkelijker voor je inzetbaar zijn dan anderen. In dat geval is het goed om je eens af te vragen hoe jij zelf omgaat met complimenten.
Zeg je al gauw: “Ah, dat valt wel mee….”. Of “Ja, maar dat is toch gewoon?” Vraag je dan eens af hoe dat op de complimentengever overkomt….
En als je heel gevoelig bent, kan het zijn dat je een compliment verkeerd begrijpt. Bijvoorbeeld dat je het opvat als een liefdesverklaring.

Kortom, hoe ontvang jij een compliment? En hoe geef je daardoor een compliment aan een ander?

Een compliment is niets meer, maar ook niets minder dan een terugkoppeling van wat de ander ervaart met jouw gedrag en andersom.

Het is jouw feedback op gewenst gedrag. Hoe duidelijker dat is, hoe beter. En daar mag je van genieten!

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit artikel. En wil je deze mogelijkheden in een mindmap / een overzicht ontvangen? Je kunt de mindamp “gewenst gedrag” aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Foto: Pixabay
 • Wil je meer weten over jouw mogelijke resultaten door middel van lifecoaching?
 • Neem dan contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 zeven één.