Mijn egoBij veranderingsprocessen loop je er vaak tegenaan dat je iets probeert te veranderen maar het niet lukt. Allerlei factoren kunnen hierbij een rol spelen.
Het ego is er daar één van. Ego is Latijns voor IK.
In dit artikel laat ik je zien hoe het ego ons denken bepaalt en welke rol het in jouw leven kan spelen.

Wat zegt Wikipedia over het ego?

Het woord “ego” gebruikt men algemeen voor de identificatie van het “zelf” met een onjuist denkbeeld. Als “zelfbeeld” is het dus onecht in die zin, dat het denkbeeld over zichzelf niet overeenkomt met de werkelijkheid. Men spreekt bijvoorbeeld over iemand met een groot “ego”,
als die mens bijvoorbeeld van zichzelf vindt dat hij erg belangrijk is, terwijl dat voor velen in de werkelijkheid niet zo blijkt te zijn. In dat geval wordt het subjectieve “ik” tot object van verschillende beschouwingen. Als iemand sterk op zichzelf is gericht, zich als een afgescheiden identiteit voelt, dan wordt zo iemand egocentrisch genoemd. Bij zelfzucht spreekt men van egoïsme (bron: Wikipedia).

Het ego volgens Wayne Dyer

Het ego is dus de drijvende kracht achter hoe we over onszelf denken. Als het gaat om de uitleg van het ego val ik graag terug op Wayne Dyer (✝). Hij geeft aan dat je te maken hebt met de volgende gedachten en gedragingen die het gevolg zijn van het ego:

  • Ik ben wat ik heb
  • Ik ben wat ik doe
  • Ik ben wat anderen van mij denken
  • Ik ben gescheiden van anderen
  • Ik ben gescheiden van wat ik mis in mijn leven
  • Ik ben gescheiden van God

Een korte uitleg van elk begrip

Ik ben wat ik heb
Ik ben op zoek naar materiële dingen in mijn leven. Ik hecht daar zoveel waarde aan dat het bepaalt wat ik doe en laat. Als ik mijn spullen kwijt raak, ben ik mijn identiteit kwijt. Raak ik de weg kwijt. Ik voelde me vroeger niet goed als mijn auto niet groot genoeg was ten opzichte van die van de mensen waar ik mee omging. Of zoals een klant vertelde: “Als ik nu een lease auto van het bedrijf krijg, zou het makkelijker zijn om naar mijn werk te gaan.”

Ik ben wat ik doe
Ik ontleen mij waarde aan hoe ik me voel, aan de baan die ik heb. Of aan de rol die ik bijvoorbeeld in de voetbalvereniging heb.

Ik ben wat anderen van mij denken
Ik hecht heel erg aan hoe anderen over mij denken. Daarop pas ik mijn kleding en gedrag aan. Ze houden me altijd in de gaten. Ik moet elke dag naar mijn ouders, anders …

Ik ben gescheiden van anderen
Ik voel me eenzaam, alleen. Mijn lijf ziet er niet goed uit. Anderen zien er beter uit. Of ik voel me beter dan de buren, de vluchtelingen, de ….

Ik ben gescheiden van wat ik mis in mijn leven
Ik mis mijn zuster die in het buitenland woont. Ik mis een partner in mijn leven. Ik mis mijn overleden ouders. Het is allemaal waar, alleen in hoeverre wordt jouw leven getekend door de gedachte dat je ze mist, dat er een gemis is?

Ik ben gescheiden van God
Alles is één. Dus God is in jou. En in de ander. Een voorbeeld hiervan Is de houding van Moeder Theresa.

Wil je meer uitleg, kijk dan eens op deze Engelse video: Wayne Dyer-What is the ego?

Foto: Unsplash, created by Simon Migaj

Wil je meer weten? Neem contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 71.