overtuigingen en gedachtenOnze overtuigingen en gedachten hebben een sterke invloed op ons gedrag. Maar is het waar wat wij denken? En reageren we dan ook wel juist en effectief?
Het is waar volgens onze eigen binnenwereld, maar helaas zo vaak niet kloppend met de wereld, de gedachten en overtuigingen, van een ander. Als je je hier niet bewust van bent, levert het je onnodig ongewenste en/of stressvolle situaties op.
In dit artikel laten wij aan de hand van het verhaal van Martine zien hoe onze gedachten en overtuigingen werken en met ons ‘aan de haal gaan’. En, wat we hier zelf aan kunnen doen zodat je dergelijke stressvolle situaties kunt voorkomen en meer ontspannen door het leven kan gaan.

Het verhaal van Martine

Martine mailde me haar verhaal over een voorval op de parkeerplaats van de flat waar ze woont: ‘Ik was gisteravond heel kwaad op een buurman omdat hij enorm tegen me begon uit te varen toen het portier van mijn auto zijn auto raakte. Ik deed heel voorzichtig toen ik de kinderen in liet stappen en er was niks aan de hand, maar hij begon te keer te gaan “dat jij nou in zo’n aftands autootje rijdt, betekent niet dat ik ook zo’n auto wil!” Ik schrok heel erg van die man en omdat het een onderbuurman is, voelde ik me ineens onveilig in de flat. Ik wil altijd vriendelijk met mijn buren omgaan en meestal gebeurt dat ook.’

Overtuigingen en gedachten / uitspraken

In het verhaal van Martine staat een aantal uitspraken, waarachter een overtuiging schuil gaat:

 • Ik ben kwaad op mijn buurman omdat hij tegen mij uitvalt als mijn portier zijn auto raakt.
 • Ik deed voorzichtig.
 • Er was niets aan de hand.
 • Ik schrok van die man.
 • Ik ben onveilig in mijn flat.
 • Ik wil altijd vriendelijk met mijn buren omgaan.

Deze uitspraken komen allemaal voort uit de overtuigingen en gedachten van Martine. Gedachten, die boosheid en angst veroorzaken en je daardoor stress bezorgen.
De belangrijkste tip voor het leren omgaan met zulke stressvolle gedachten is: schrijf stressvolle gedachten op papier en ga ze analyseren door er een aantal vragen op los te laten.
Als je dat doet, zul je waarschijnlijk andere conclusies krijgen dan je nu kreeg.
Ik geef hieronder een voorbeeld (in heel verkorte vorm).

4 Vragen: een voorbeeld

Eén van de overtuigingen van Martine was: “Ik ben onveilig in mijn flat.” Je kunt deze overtuiging als volgt analyseren en daarmee veranderen of bijstellen.

“Ik ben onveilig in mijn flat.”

Is dat waar?
Ja

Kan ik absoluut zeker weten dat dat waar is?
Nee

Hoe leef ik mijn leven als ik denk dat ik onveilig ben?
Ik doe de deur nooit helemaal open als er aangebeld wordt. Ik schrik als de bel gaat en ik niemand verwacht. Ik ga ’s avonds niet meer naar buiten, want dan staat daar een groep jongeren die ik eng vind en me een onveilig gevoel geven.
Ik hoor altijd zoveel luide stemmen van de buren onder en denk dat ze gewelddadig zijn en …

Hoe zou mijn leven eruit zien als ik niet denk dat ik onveilig ben?
Dan ben ik minder gespannen, heb ik meer plezier in mijn leven, kijk ik mensen meer aan, zeg ik ‘goeiedag’ als ik voorbij een groepje jongeren loop, knoop ik een gesprek met ze aan en ontdek ik dingen over hun cultuur.

Het verschil in gevoel dat ik heb als ik mij onveilig voel en als ik mij niet onveilig voel, is alleen mijn gedachte over hoe anderen invloed op mij kunnen hebben. Dat veroorzaakt bij mij stress: angst, woede, verdriet.

Ik keer de gedachte om
Ik ben (niet on-)veilig in mijn flat: dat voelt beter, uiteindelijk woon ik hier al drie jaar en is er niets gebeurd waardoor mijn veiligheid daadwerkelijk is aangetast.

We zetten de gedachten van Martine hier nog eens op een rij. En dan aangevuld met wat andere invalshoeken.

 • Ik ben kwaad op mijn buurman omdat hij tegen mij uitvalt als mijn portier zijn auto raakt.
  Of was je kwaad op jezelf omdat je niet voorzichtig deed? Ben je kwaad omdat hij lelijk tegen je doet en je vind dat iemand anders dat niet mag doen (en dat is wat een heleboel mensen doen)? Was je kwaad omdat hij jouw auto negatief bestempelt?
 • Ik deed voorzichtig.
  Deed je voorzichtig als je deur zijn auto raakte of was dat wat je wilde doen en is je dat niet gelukt op dat moment en in die situatie?
 • Er was niets aan de hand.
  Mijn deur raakte zijn auto? Is dat niets?
 • Ik schrok van die man.
  Schrok je van hem óf van zijn reactie? Het was niets meer dan een man die tegen jou schreeuwde. Hij deed verder niets, toch? Het zijn jouw gedachten dat iemand die tegen je schreeuwt, je iets aandoet óf je iets wil aandoen! Misschien had hij net ruzie met zijn vrouw gehad of zich gestoten o.i.d. en had hij zijn frustratie hierover nog niet kunnen ontladen?

Het nut van deze vraagtechniek

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn er nog veel meer. Het kan zijn dat ze voor jou helemaal niet gelden. Maar het gaat erom om met deze vraagtechniek je eigen gevoelens en gedachten, die achter je uitspraken, inbeeldingen en interpretaties zitten, omhoog te halen. Uit je denken ontstaat immers je gevoel en vanuit dat gevoel ga je handelen. Hoe fijn – en ook belangrijk – is het als je handelen dan zonder lading, dus zonder negatieve of stressvolle overtuigingen en gedachten, is.

De vier vragen om jouw stressvolle overtuigingen en gedachten te onderzoeken nog even op een rij:

 1. Is het waar?
 2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
 3. Hoe leef je je leven als je deze gedachte(n) denkt?
 4. Hoe zou je leven eruit zien als je deze gedachte(n) niet hebt?

Heb jij vragen over dit onderwerp of last van stress, mail me gerust via het contactformulier.

Foto: Morguefile, created by Mconnors

Wil je meer weten? Neem contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 71.