Vals gevoel: wat kun je eraan doen, hoe pak je het aan?

Vals gevoel: wat kun je eraan doen, hoe pak je het aan?

Vals gevoelIn de vorige artikelen over ‘vals gevoel’ heb ik beschreven wat vals gevoel precies is en de rol die je lichaam bij vals gevoel speelt.
In dit artikel: “Vals gevoel: wat kun je eraan doen, hoe pak je het aan?” wil ik je iets meer vertellen over hoe ik je hierbij kan helpen. In mijn aanpak gaat het erom jouw ‘vals gevoel’ te onderkennen, het kwijt te raken en te vervangen door je echte, eigen gevoel. Het gevoel dat uit jouw bron komt.
Leven vanuit je eigen gevoel maakt je gelukkiger, zekerder en succesvoller. Je wordt een beter mens voor jezelf en de mensen om je heen.

Aanpak: richten op je lichaam

Het is belangrijk dat de problemen die je ondervindt bij elke behandeling integraal benaderd worden. We kijken daarom samen naar je blokkades en de onvrede die je voelt. Samen gaan we na of vals gevoel aan je klachten ten grondslag kan liggen. We richten ons in de eerste fase op je lichaam en gebruiken technieken om naar je lichaam te luisteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ontspanningsoefening of mindfulness aanpak. Daarmee word je je bewust van wat er in en met je lichaam gebeurt. Het geeft je de mogelijkheid te onderkennen wat je eigen gevoel is dat bij jou hoort en wat een vals gevoel is.

Op papier is dat snel opgeschreven maar in werkelijkheid is het een proces dat langere tijd kan duren. Het kan ook confronterend zijn omdat je merkt dat allerlei overtuigingen – die je bijvoorbeeld in je opvoeding hebt meegekregen – niet bijdragen aan je geluk en aan het succesvol zijn in de samenleving. Ook kunnen je eigen gevoelens die boven komen beangstigend zijn omdat je onbekend terrein betreedt. Je raakt dan makkelijk even uit je comfortzone (zie mijn artikel ‘uit de comfortzone’). Daarom is het goed hier in de gesprekken uitgebreid aandacht aan te besteden.
De mindfulness aanpak heeft als tweede belangrijke doel dat je leert je te ontspannen. Hierdoor verminderen ook eventuele lichamelijke klachten.

Aanpak: voelen en denken

Vervolgens gaan we aan de slag met je vals gevoel. Want onderkennen is één ding, maar dat betekent niet dat je er ook gelijk van af bent. Emoties hebben verbinding met gedachten en met gedrag. Emoties kunnen leiden tot bepaalde gedachten en andersom beïnvloeden gedachten je emoties.

In het eerste artikel over vals gevoel heb je kunnen lezen dat het gaat om aangeleerde ervaringen en programmeringen die aan je doorgegeven zijn. Daarom zijn ze vaak hardnekkig. Je bent zo gewend om vanuit dat vals gevoel te denken en te handelen, dat je dat niet zo maar kwijt raakt. Je kunt je gedachten echter beïnvloeden. Als je gewend bent om een opdracht af te wachten, zul je je niet in eerste instantie afvragen hoe je zelf die taak zou oppakken of hoe je zelf de opdracht kunt invullen. Als je daar toch mee begint, kan het zijn dat je onrustig wordt. Je hebt het gevoel iets te doen wat tegen de verwachting van een ander ingaat. En zo raak je toch weer ver van je eigen gevoel af.

Maar gedachten kun je trainen. Dat wil zeggen, je kunt jezelf toestaan om te denken dat het wel goed is om zelf de taak uit te werken. Dan kom je langzamerhand af van oude, ingesleten gewoontes en uiteindelijk van je vals gevoel. We gaan op zoek naar gedachten die horen bij jouw eigen brongevoelens. Zodat die de vrijheid krijgen naar boven te komen en als richtlijn voor je handelen gaan kunnen dienen.

Iets voor jou?

eelco van der wal, personal coachIk heb hierboven in vogelvlucht aangegeven hoe mijn aanpak eruit ziet. Als je contact met me opneemt gaan we daar, uiteraard voordat we beginnen, dieper op in. Ook bepalen we dan (in gezamenlijk overleg) welke weg we precies bewandelen en welke elementen deel gaan uitmaken van jouw (helings)traject.
Voel je hier wat voor, spreekt mijn verhaal je aan en denk je dat dit aansluit op jouw problematiek, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op! Je kunt ook alvast mijn gratis e-book downloaden ‘Je ware gevoel of een vals gevoel? Hoe je gevoel je om de tuin kan leiden’.

Foto: Pixabay
  • Wil je meer weten over jouw mogelijke resultaten door middel van lifecoaching?
  • Neem dan contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 zeven één.