Pre mediationAls je in een groot conflict bent geraakt, al dan niet duidelijk voor je omgeving, dan heb je een aantal mogelijkheden om eruit te komen. Neem bijvoorbeeld echtscheiding. Je bent waarschijnlijk al zover dat je denkt:” Als de kinderen er niet waren, dan was ik hier allang weg!”. Dus je bekijkt al allerlei opties om daaruit te komen. En daardoor kabbelt je leven voort.

Zo wil ik niet meer verder!

En dan komt er een moment dat je niet meer verder wilt. Je hebt voor jezelf al de beslissing genomen. Maar wat komt er dan allemaal op je pad? Je verdiept je in de mogelijkheden op internet. En je ziet dat je door de kinderen aan een “Ouderschapsplan” moet. Dus er is overleg nodig. En dat is niet of nauwelijks meer mogelijk in jullie relatie. Uiteindelijk is het uitzichtloos (denk je). En dat betekent dat je sowieso een scheiding in gang wilt zetten. Op dat moment sta je voor keuzes. Daar waar je vroeger alleen maar naar een advocaat, een familierechtadvocaat kon, zijn er nu nieuwe mogelijkheden.

Mediation

Tegenwoordig zijn veel advocaten ook mediator en er zijn ook anderen die vanuit hun achtergrond mediation doen. Soms wordt het zelfs verplicht gesteld door rechters in een scheidingsprocedure. MEDIATION betekent bemiddelen. Men probeert door gesprekken een oplossing te vinden. Mediation betekent niet dat je conflicten zou hebben en dat je die  ‘niet zelf meer mag regelen’ en het staat zeker niet gelijk met ‘streven naar herstel van de relatie’.

Pré-Mediation

Bij PRÉ-MEDIATION richten we op het verbeteren van de communicatie tussen (ex)partners die leidt tot herstel van overleg in jouw relatie. Daarbij is het doel dus niet primair om de partnerrelatie te herstellen, maar de ouderschapsrelatie!

Wat ook een groot voordeel kan zijn is dat de ander niet per sé aanwezig hoeft te zijn (!), hij of zij hoeft niet deel te nemen aan de gesprekken. Jij krijgt inzicht en steun om anders met situaties om te gaan. Onze ervaring leert ons dat dit op zich al heel wat cruciale verandering teweeg kan brengen. Zoals een ex-echtpaar na een eerste gesprek tegen mij zei: “Als we dit gesprek drie jaar geleden hadden gehad, waren we waarschijnlijk niet uit elkaar gegaan!”. Hier lees je meer!

Lijkt het voor jou mogelijk om dit in jouw situatie te bereiken?

Foto: Unsplash, created by Larm Rmah