Tips voor daadwerkelijke verandering

Loop jij in je leven vaak tegen dezelfde dingen aan die je steeds weer dwars zitten? Wil je daadwerkelijk een verandering? En ben je bereid om daar onderzoek naar te doen? Wil je ermee aan de slag? Dan heb je iets aan dit stappenplan. Je bereidheid om naar jezelf te kijken – in plaats van naar bijvoorbeeld je partner of je baas – is essentieel om verandering in je leven te bewerkstelligen.

Wat is je pijn?

Als je steeds weer tegen iets aan loopt, kijk dan niet naar waar je tegen aan loopt, maar wat dat met jou doet.

  • Wat gebeurt er bij jou van binnen?
  • Voel je ergens van binnen pijn?
  • Enig idee wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn?

Pas als je open durft te kijken naar jezelf ga je ook zien wat er werkelijk aan de hand is. Het gaat erom jouw (onaangename) werkelijkheid onder ogen te zien. En niet te blijven leven volgens jouw aangename (on)werkelijkheid waarin je tot nu toe verkeerde.

Wat is daarvoor dé oplossing (niet: mijn oplossing)?

Pijn wordt vaak veroorzaakt door indrukken, door een indrukking uit het verleden. Het is net als bij schuimrubber. Als het materiaal ouder wordt, blijft de indrukking zichtbaar achter. Hoe nieuwer, hoe flexibeler en dus hoe sneller de oorspronkelijke vorm kan terugkeren. Wat is de indruk(king) die in jouw leven bepalend is voor je huidige handelen?

Waarom blijf ik erin hangen?

Weten wat er aan de hand is, helpt je een nieuw gezichtspunt in te nemen. Soms zelfs je blinde vlekken te overstijgen. Dan krijg je ineens zicht op waarom je steeds maar weer in dezelfde gedragspatronen blijft hangen. Je ziet je blokkades vanuit een ander perspectief.

Welk proces is nodig om er bovenuit te stijgen?

Er leiden vele wegen naar Rome. Zicht krijgen op je eigen functioneren door zelfhulpmethoden werkt bij veel mensen. Byron Katie, Wayne Dyer, Louise Hay, Bob Proctor en vele anderen wijzen je de weg om jouw ideale proces te ont-dekken. Dit kan jaren duren. Vaak loop je – ongewild en onbewust – weg voor de broodnodige verandering. Iedereen heeft altijd iets in zich wat de oude toestand wil behouden. Wat ondermijnend werkt.

Ben jij er klaar voor?

Pas als je echt ja kan zeggen tegen je veranderingsproces zul je de successen boeken die je wenst. Je daarbij focussen op je gewenste eindsituatie is dan essentieel. Jouw innerlijke beeld van de toekomst, van jouw toekomst bepaalt het resultaat.

Wat is je eerstvolgende stap naar verandering?

Zonder de eerste stap kom je nergens. Het gaat er niet alleen om om je innerlijk bezig te houden met je belemmeringen en beperkingen. Teveel mensen blijven nl. hangen in het denken en praten in workshops over hun blokkades. Kijken naar hun blinde vlek. Doen is het sleutelwoord om ook daadwerkelijk verandering tot stand te brengen.

Wat is jouw eerstvolgende stap om daadwerkelijke verandering in je leven te bereiken?

Foto: Pexels, created by Ie Vy
  • Wil je meer weten over life coaching of de life coach?
  • Neem contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 71.