Ik hou van haar!

Ik hou van haar!

Ik hou van haarIk hou van haar maar kan niet voor haar kiezen. Je zal er maar mee zitten! Het komt regelmatig voor dat mensen in dit dilemma terecht komen. Het kan aan het begin van je relationele carrière zijn, maar ook als je pas net dan wel al jaren bij elkaar bent. Of dat je een soort knipperlichtrelatie hebt. Er zijn allerlei omstandigheden die daar een rol in kunnen spelen. Je kunt natuurlijk altijd naar de ander(en) wijzen. Maar realiteit is dat jij zelf de gemeenschappelijke factor bent in dergelijke situaties. Dus is het effectiever om de oorzaak ook bij jezelf te zoeken en niet de pijlen op een ander te richten!

Ik weet het niet meer

”Ik heb mijn vriend verteld dat ik toch (weer) kies voor mijn gezin. Hij heeft nu alle contact verbroken en mij geblokkeerd op sociale media. Ik voel me nu verdrietig en afgewezen en ongelukkig. Aan de andere kant voel ik me ook schuldig omdat ik niet kan genieten van mijn partner en de kinderen. Ik hou van haar, wat is er met me aan de hand?”

Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor. We noemen dit vreemd gaan of overspel. Een rare benaming eigenlijk. Want wat is er vreemd aan een veelvoorkomend fenomeen dat zelden bewust als spel wordt gezien. Maar dat terzijde.

Als je in zo’n situatie zit, komen er niet alleen maar oordelen van anderen op je af die dat gedrag afwijzen. Je zit vaak ook met jezelf in de knoop als je het anders zou willen. Er kunnen allerlei persoonskenmerken een rol spelen. Zoals bindingsangst en/of andere angsten. Omdat te onderzoeken, kan je een pad aflopen dat je steeds dieper naar de kern van de problematiek brengt. Dat pad bestaat uit drie delen:

  • Je drijfveren ontdekken
  • Je menselijke vermogens inzetten
  • Je blokkades erkennen

Je drijfveren ontdekken

In dit stadium vraag je je af of toets je je al eerder vastgestelde droom of wenssituatie in jouw leven. Wil je je leven delen met een ander of single blijven en vooral genieten van het incidentele samenzijn met een ander in het moment dat het er is. Of kies je voor de huisje, boompje, beestje ’doctrine’ die bij veel mensen vanuit de Nederlandse cultuur is aangeleerd als enige en ultieme levenssituatie. Er is helemaal niets mis met kiezen voor die manier van leven als het echt jouw keuze is. Als het een deel is van je eigen identiteit (en niet een geprogrammeerde identiteit). Maar heb je in je leven andere levensvormen overwogen of zelfs uitgeprobeerd? Ik zeg niet dat je dat moet doen, maar als je kiest, kies dan bewust en niet vanuit aangeleerde patronen. De kans dat je dan later alsnog anders gaat kiezen of in keuzestress komt, is dan minder groot. Vervolgens kan je je afvragen hoe je dat wilt bereiken: wat is jouw missie, visie en wat is je doel? Hoe wil je terugkijken op je leven als je op je sterfbed ligt?

Je menselijke vermogens inzetten

Als je weet wat je wilt, als je je drijfveren ontdekt hebt, welke menselijke vermogens ga je dan inzetten? Vermogen – vroeger benoemd als paardenkracht (PK) – heeft in de natuurkunde te maken met de hoeveelheid opgewekte of verbruikte energie per tijdseenheid. Ook bij menselijke vermogens spelen deze factoren een rol. Hoe lang ga je jouw (kern)kwaliteiten, de dingen waar je goed in bent, inzetten? En doe je dat met de juiste kennis van zaken? Gebruik je je energie om je doelen te bereiken of om in je cirkel van gedachten te blijven hangen. En wat is je houding daarbij: slachtofferschap, afstandelijk, laissez-faire of betrokken en ondernemend? En heb je de juiste vaardigheden aan boord om jezelf hier op de meest effectieve en efficiënte manier doorheen te loodsen? Al deze aspecten spelen een rol bij het veranderen van je gedrag. Als je een relatie hebt (gehad) naast je partnerrelatie, hoeveel tijd heb je daar ingestoken? En wat zou er gebeuren als je net zoveel tijd en aandacht aan je relatiepartner zou geven? Jij hebt die keuze immers!

Je blokkades erkennen

Blokkades erkennen vereist dat je die blokkades ook herkent. Daar begint de moeizame weg van verandering van jouw gedrag. En op die weg kom je allerlei dingen tegen. Je overtuigingen (”zoiets doe je toch niet”), je stemming (”ik had gewoon zin om op de bank te hangen en TV te kijken, dat moet toch kunnen!”), je emoties (”ik voel me schuldig”) en je lichamelijke reacties (lusteloos, weinig energie, geen eetlust, slapeloosheid). Soms komt het zelfs zo ver dat je een korte periode verlamd raakt door wat je meemaakt. Als natuurwezens hebben we immers drie mogelijke reacties: vechten, vluchten of bevriezen (je dood wanen).

Je lichaam is de beste graadmeter, alleen vaak moeilijk te ’lezen’. Want alle dingen die je meemaakt worden in meer of mindere mate opgeslagen in je lichaam, in je celgeheugen. Door lichaamsgerichte oefeningen, door muziek en beweging, is het mogelijk om de in je lichaam opgeslagen trauma’s te ont-dekken. Dat lijkt een doodenge aanpak, maar:

Een mens lijdt dikwijls ’t meest

Door ’t lijden dat hij vreest

Doch dat nooit op komt dagen.

Zo heeft hij meer te dragen

Dan God te dragen geeft.

Ik help je graag om ‘dat wat je denkt dat je moet dragen’ te vervangen door ‘dat wat je echt mag dragen’ en vaak veel lichter is! Lees hier maar wat de gevolgen kunnen zijn!

Foto: Unsplash, created by Milos Tonchevski
  • Wil je meer weten over jouw mogelijke resultaten door middel van lifecoaching?
  • Neem dan contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 zeven één.