Leren uit je fouten

Leren uit je fouten

Leren uit je foutenDe meeste mensen haten het: fouten maken. Dat is hoe we geconditioneerd zijn tijdens onze opvoeding. Falen is voor de zwakkelingen onder ons. Niemand geeft het graag toe, maar een van de grootste uitdagingen in je leven is leren uit je fouten. Gelukkig is er ook een andere kijk op fouten maken mogelijk. Een kijk die je een uitweg biedt uit het aanmodderen. Een fout geeft je namelijk de kans om iets te leren over jezelf. En daardoor krijg je de kans om te groeien. Dan is het wel nodig om eerlijk naar jezelf te kijken.
Om je eigen denken en doen onder de loep te nemen. Om te leren uit je fouten!

Het is de schuld van de ander, of ….

Stel, je zit in een scheiding of een andere problematische situatie en je zou vanuit een helikopter als iemand anders dan jezelf naar jouw situatie kijken. Wat zou je dan zien gebeuren? Zouden er dingen zijn die je anders zou kunnen doen of laten? Waar schiet je door in het afkeuren van de andere betrokkenen? Wie van de ‘partners’ is blijven hangen op het niveau waarop je elkaar voor het eerst hebt leren kennen? Heeft de één carrière gemaakt en is de ander achter de geraniums blijven hangen? Of ben je samen doorgegroeid naar een nieuw niveau?

Alleen al om zo’n situatie met elkaar te bespreken, zijn vaardigheden nodig die je waarschijnlijk nooit geleerd hebt. Op school leren ze je die namelijk niet. Situaties als conflicten oplossen, emotionele intelligentie ontwikkelen, persoonlijke ontwikkeling, relaties opbouwen, …
Dat vergt communicatievaardigheden die moeilijker zijn aan te leren dan een rijtje Duitse woordjes.

Hoe kan je leren uit je fouten?

Dan moet je natuurlijk wel weten waar het misgaat. Als je kijkt waar de meeste relaties op stuk lopen, zijn dat vaak:

 • geen hulp vragen als je ergens mee zit
 • je afhankelijk opstellen (of zelfs: afhankelijk zijn) van de ander
 • teveel een ander willen behagen
 • jezelf verliezen
 • geen nee kunnen zeggen
 • geen grenzen kunnen of willen trekken
 • geen verantwoordelijkheid nemen
 • communicatie (vooral tussen mannen en vrouwen)
 • niet kunnen omgaan met andermans gevoelens

Verander je houding, niet je partner

De omstandigheden van je scheiding en je ex kun je niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is de manier waarop jij ermee omgaat. Hoe je erop reageert. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je weet waar jouw werkpunten liggen.
Leren uit je fouten betekent dat je ermee aan de slag gaat. Dit helpt je bovendien om uit de hulpeloze slachtofferrol te stappen. Zo ontwikkel je vaardigheden waardoor je weer controle hebt over de richting die je gaat. Omdat jij het roer in handen neemt. Weer zelf de koers bepaalt van jouw leven.
Zo wordt een scheiding een uitgelezen kans om een betere versie van jezelf te worden. Met als gevolg dat jij steviger in het leven zult staan. Dat jij je er beter bij voelt. Maar ook jouw kinderen zullen ervan profiteren. Je bent het levende voorbeeld dat tegenslag geen onoverkomelijke situatie is.
Een heel belangrijke boodschap voor opgroeiende kinderen: dat je kunt leren uit je fouten!

Foto: Morguefile, created by Penywise, httpwww.zazzle.comshroudedlake
 • Wil je meer weten over jouw mogelijke resultaten door middel van lifecoaching?
 • Neem dan contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul  zes 41 51 61 zeven één.